Teamontwikkeling

Teamontwikkeling; JUIST NU!

Op 17 maart was het zo ver. Mijn opleiding Agile Leadership zou gaan starten (meer lezen? kijk dan hier). Met verschillende professionals uit verschillende organisaties zou leren leuk worden! Leren met elkaar. Leren van elkaar. Daar keek ik naar uit! Maar net als bij zoveel ontwikkelingstrajecten, werd de praktijk anders. Online. Op afstand. Omdat er – vanwege Covid-19 – geen fysiek contact mogelijk was. En dan had ik nog een beetje geluk volgens sommigen, want in andere gevallen werden trainingen en cursussen ‘on hold’ gezet, gecanceld of verplaatst. Gelukkig voor mij en mijn mede-studenten konden wij al snel – volledig corona-proof – als groep weer bij en met elkaar aan de slag. Met de vernieuwde Corona-maatregelen lijken fysieke bijeenkomsten voorlopig weer even in de koelkast gezet te worden. En zelfs onze Minister-President weet te melden dat ook fysieke bijeenkomsten voor teamontwikkeling nu uit den boze zijn. En dat terwijl samenwerken en leiderschap juist nu zo belangrijk zijn!

Leiderschap en verbinding

Verbinden gaat makkelijker wanneer je fysiek bij elkaar bent. Elkaar kunt zien. Elkaars energie kunt voelen. Dat gaat nu even niet. Nu moet jij als leider jouw leiderschap op een virtuele manier laten zien. Charisma en natuurlijk leiderschap heeft ineens een hele andere dimensie wanneer je niet meer voorop kunt lopen. Mensen kunt meenemen. Voor jouw troepen kunt staan. Ineens ben je een van de vele vakjes op het Zoom-scherm. Ineens heb je de moeilijke opdracht jouw team te motiveren, een positieve sfeer te blijven creëren en informatie open en begrijpelijk te maken voor iedereen in jouw team. Hoe bewaak je dan de effectiviteit van jouw team?

En dan dreigt er ook nog een hausse aan burn-outs door toename coronastress!

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat werknemers door de langdurige coronacrisis met steeds meer (psychische) problemen kampen. Uit CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden blijkt dat 29 procent van de werkenden meer werkstress ervaart dan voor de corona-uitbraak. Daarnaast doet 39 procent zijn werk met minder plezier en 21 procent zegt dat de sfeer op het werk grimmiger wordt. Ook geeft ruim 1 op de 3 ondervraagden aan dat het verzuim op het werk toeneemt.

Wat kan jij daar nu aan doen? Voor jouw team? Voor jouw mensen?

Om te beginnen ligt er al een uitdaging in het vinden en behouden van consensus, omdat in virtuele teams gemiddeld sneller conflict ontstaat, er lagere tevredenheid is (zeker in het begin, want het kost meer moeite), het meer tijd vraagt om een taak gedaan te krijgen (zeker als deze onduidelijk is en wie heeft er in deze crisistijd niet het gevoel dat zijn/haar taak onduidelijker is geworden?) en de kwaliteit van beslissen lager is wanneer de taak veel coördinatie vraagt (iets wat door corona extra veel gevraagd wordt). Bovendien hebben de meeste teams op dit moment niet de luxe om het ideale e-teamlid te kiezen: proactief, zelfregulerend, tech-savvy (tip: zorg ervoor dat iedereen dit zo snel mogelijk wordt), die goed om kan gaan met diversiteit én zich ondersteunend en responsief gedraagt. Sommige teams en ‘e-leidinggevenden’ zijn hier meer succesvol in dan anderen. Kortom; teamleden ervaren veel spanningen en tegenstrijdigheden. Hiervan bewust zijn, net als van signalerings-strategieën en mogelijke interventies, zal jou als (e-) leider helpen bij jouw leiderschapsopdracht. Hierdoor is de kans grote dat jouw mensen niet in burn-out situaties terechtkomen.

Ontwikkeling ‘on hold’

Veel organisaties waar ik mee samenwerk lijken door corona minder aandacht te hebben voor ontwikkeling van medewerkers. Niet omdat ze niet willen, maar simpelweg omdat andere werkzaamheden de prioriteit hebben. En toch is aandacht voor ontwikkeling, in navolging van het punt ‘leiderschap en verbinding’ broodnodig. Voor de meeste medewerkers is ontwikkeling op het werk een vorm van waardering. Daarnaast draagt ontwikkeling bij aan betrokkenheid en bevlogenheid. Dat geldt ook voor teamontwikkeling; er is niets dat zo verbroedert als samen toewerken naar een gezamenlijk doel.

Tot slot wordt bij elkaar zitten stap voor stap binnenkort vast weer meer mogelijk. Met inachtneming van de regelgeving van het RIVM zien we dat er juist creatieve oplossingen komen om ontwikkelingen toch door te laten gaan. Door wandelend jouw coachingsgesprek te voeren bijvoorbeeld, of door te kiezen voor een afwisseling van fysiek en digitaal ontmoeten. In kleinere groepen bij elkaar zitten, podcasts, webinars; het zijn allemaal andere en innovatieve manieren om elkaar online – en misschien wel offline – te spreken. Zo zorg jij dat de ontwikkeling van jouw mensen weer een boost krijgt. Dat geldt niet alleen voor persoonlijke -, maar ook voor teamontwikkeling.

Spreek ik je snel?

Wil je verder praten over wat jij nu nog meer kunt doen om de effectiviteit van jouw team te borgen? Of wil je weten hoe ik jou en jouw mensen – volledig corona-proof –daarbij kan helpen? Maak dan snel en vrijblijvend een – je raadt het al – online afspraak. Dat kan heel makkelijk via één van de onderstaande knoppen.

 

Ik wens jou genoeg!

Harmen Stakenburg

Spread the love

0