‘Beschikbaar voor een uitdagende baan’

‘Beschikbaar voor een nieuwe baan’

‘Per direct beschikbaar voor een baan’

‘Avaible for new jobs! Beschikbaar voor een nieuwe baan!’ (ja inclusief spelfouten!)

‘Beschikbaar voor zowel interim als een vaste baan’

 

 

Zomaar een greep uit de headlines op LinkedIn. Headlines die precies dat doen wat ze niet moeten doen: ze brengen jou in het middelpunt van de anonimiteit. Je gaat op in de massa. Het enige dat ze moeten doen – namelijk een recruiter of hiring manager verleiden om op jouw profiel te klikken – doen die headlines niet. Zonde? Ja! Absoluut! En je doet jezelf daar enorm mee te kort! Dat vind ik zonde. 

 

Hoe zou het ook kunnen?

Stel. Stel je ziet jezelf als een merk. Hoe zorg je er dan voor dat mensen voor jou kiezen? Laat je dan andere dingen van je zelf zien? Maak je andere keuzes in je loopbaan. En welke elementen van je kennis, kunde en karakter werk je uit?

Toen David Beckham nog bij de kleintjes voetbalde van Manchester United, werd er al door merkdeskundigen aan zijn uitstraling gewerkt. Geen enkele carrière van een voetballer is zo zorgvuldig uitgestippeld, gebracht en gekapitaliseerd als die van Becks. In zijn eentje zorgde hij voor de totale lift van het voetbalimago en plaveide de weg naar de huidige film- en rocksterrenstatus. Beckham doet, denkt en dacht zijn leven lang als een marketeer die elk detail van zijn merk aantrekkelijk moe(s)t houden in de tijd.

Hoe zou het zijn als je jezelf zo zou bekijken? Als een echt merk dat een plek moet veroveren in een overvolle markt. Wat komt daarbij kijken? Bij een hoogstpersoonlijke en eigen merkstrategie? In een vorige artikel – het merk IK! – vind je 7 vragen, waarmee je de eerste stap zet. Laten wij ons nu focussen op jouw LinkedIn headline.

Jouw LinkedIn headline moet een weerspiegeling zijn van jezelf met slimme termen waar recruiters naar zoeken. Je titel mag daarom best een beetje gewaagd en/of creatief zijn. Je titel moet prikkelen en aangeven wat jij voor de persoon kunt betekenen. Je kunt benoemen in je titel dat je werk zoekt maar geef hierbij altijd aan wat je precies zoekt!

 

Waarom niet ‘ Beschikbaar’ in mijn LinkedIn headline?

Ten eerste; het is ‘killing’ voor jouw zichtbaarheid. Geen enkel bedrijf of potentiële klant is op zoek naar mensen die ‘op zoek zijn naar kansen’. Je gebruikt de weinige – waardevolle – ruimte aan zoekwoorden zonder inhoud.

Ten tweede is er niets boeiends of inspirerends aan ‘Op zoek naar nieuwe kansen’. En tegenwoordig kun je bedrijven en recruiters eenvoudiger laten weten dat je actief op zoek bent naar nieuwe kansen door de functie  ‘Open Candidates’  van LinkedIn te gebruiken.

Alle ruimte die je nu bespaart hebt kun je gebruiken om effectief te benadrukken waarvoor ze met jou contact op moeten nemen. En dat is de waarde van een goede headline toch?

 

Wat zet ik dan wel in mijn LinkedIn headline?

Op LinkedIn heb je – net als op ieder ander Social Media kanaal – online te maken met talloze concurrenten. Ze zijn met jou in gevecht; een gevecht om de aandacht van recruiters en hiring manager. Het is essentieel dat je opvalt. Dat je de recruiters en hiring managers verleidt om jouw profiel te bekijken en contact met je op te nemen.

Het eerste deel van jouw headline moet een overzicht van zoekwoorden geven over jouw rol en verantwoordelijkheden. Neem 3 tot 8 trefwoorden / woordgroepen op die overeenkomen met wat werkgevers zoeken.

Het tweede deel van jouw headline moet een illustratie zijn van de waarde die jij toevoegt, inclusief meetbare statistieken en resultaten. Hier praat je over zaken als het overschrijden van quota, het verhogen van het siteverkeer, het elimineren van verspilde uitgaven, het verbeteren van processen, de inkomsten van je bedrijf…. Alles dat een tastbare illustratie geeft van dat wat jij altijd toevoegt (en een ander niet)!

Veel mensen gebruiken allemaal dezelfde modewoorden en trefwoorden als “resultaatgerichte teamspeler” of “gepassioneerde marketeer voor groei” die ze hebben gekopieerd en geplakt in een poging om gezien te worden.

Recruiters zien dit nu al jaren, zelfs tot het punt waarop cv’s die deze vage modewoorden niet bevatten,  juist opvallen.

Als je een geweldige eerste indruk wilt maken die je het sollicitatiegesprek oplevert, moet je jezelf onderscheiden. Met actiewoorden en resultaten. Ten slotte zijn meetbare statistieken de kers op de taart. Iedereen kan zeggen dat ze een “gigantische toename” hebben gezien of dat ze “het bedrijf hebben verjongd”, maar wat houdt dat precies in? Was jouw “gigantische stijging” een stijging van 50% van vijf verzonden memo’s per maand naar 10? Of sloot het een deal ter waarde van €250.000 waardoor je 164% boven je target schoot?

 

Hoe dat er uit kan zien? Laten wij eens wat voorbeelden bekijken;

Stel dat je een Data Scientist bent en je bent op zoek naar een baan in de gezondheidszorg. Je hebt je functieomschrijvingen door Wordclouds gehaald en dit is wat je hebt gevonden:

Trefwoorden: Data Science, Data Scientist, Gezondheidszorg, Big Data, Overname, Patiënten

Dan is dit een mogelijke headline die je daarvoor kunt bedenken:

Nog een voorbeeld? Laten we nu zeggen dat je een marketingmanager bent in de SaaS-omgevingen en klaar bent voor een nieuwe baan. Je hebt mogelijke functiebeschrijvingen door WordClouds laten lopen en bedacht de sleutelwoorden; marketing, SaaS, apps, groei, gebruikers.

Dan is dit een mogelijke headline die je daarvoor kunt bedenken:

Zo hebben wij genoeg redenen om te stellen dat je nooit ‘ik ben beschikbaar voor een nieuwe baan’ in jouw LinkedIn headline moet zetten. Het is simpelweg te 13 in een dozijn, te onopvallend èn….misschien wel het allerbelangrijkste…… je doet jezelf er enorm mee te kort! Jij bent meer waard!

Wil je meer weten hoe jij je kunt onderscheiden op LinkedIn? Of heb je een andere vraag over jouw loopbaan? Neem dan snel contact op om jouw vraag te bespreken. Dat kan telefonisch, per email, maar je kunt ook direct een beeldbel-afspraak inplannen via onderstaande knop. Ook wanneer wij elkaar nog niet kennen!

Ik wens jou genoeg!

Harmen Stakenburg

Spread the love

0